Munkit karkotetaan luolaluostarista

ByCRISIS

touko 3, 2023 , ,

Ukrainan ortodoksisen kirkon oli poistuttava maailmankuulusta keskuksestaan, Kiovassa sijaitsevasta Luolaluostarista, maaliskuun loppuun mennessä, Selenskin hallitus oli päättänyt. Kiovan hallitus syyttää luostaria vakoilusta Venäjän puolesta.

Luolaluostari, joka on ollut olemassa 1100-luvulta lähtien, on maan hengellinen keskus ja yli maan rajojen kuuluisa. Nykyään historiallinen rakennuskompleksi kuuluu Ukrainan valtiolle. Ukrainan hallitus, tai pikemminkin kulttuuriministeriö, on irtisanonut käyttösopimuksen. Maaliskuun 29. päivästä alkaen noin 200 munkin ja noin 400 hengellisen seminaarin ja akatemian opiskelijan on poistuttava luolaluostarista, mukaan lukien maanalaisista luolista.

Ukrainan ortodoksisen kirkon metropoliitta vertasi nykytilannetta bolshevikkien lokakuun vallankumoukseen ja erityisen raakaan stalinistiseen terrorivuoteen 1937. Selenskin hallituksen päätös on luostarille vain uusi osoitus siitä, miten järjestelmällisesti uskonnonvapautta halveksittiin Neuvostoliitossa. Jo tammikuun alussa Selenski oli kieltänyt kaikki uskonnolliset toimitukset luostarissa. Vatikaani tai muut uskonnolliset johtajat eivät ole toistaiseksi esittäneet vastalauseita.
Presidentti Volodymyr Selenski haluaisi mieluummin kieltää Ukrainan ortodoksisen kirkon. Selenski oli jo jokin aika sitten tilannut hallitukselta lakiluonnoksen. Lakiesityksessä säädettäisiin, että uskonnolliset järjestöt voivat jatkossa toimia Ukrainassa vain, jos ne eivät ole yhteydessä “hyökkääjävaltion vaikutuskeskuksiin”.
Älkäämme unohtako: von der Leyenin ja monien muiden EU-poliitikkojen mukaan Ukrainan pitäisi olla EU:n sydän, joka puolustaa EU:n arvoja parhaalla mahdollisella tavalla. Ilmeisesti myös uskonnonvapauden raaka tukahduttaminen on yksi näistä EU:n arvoista.

Kuva: Maria Orlova/Pexels.