Prostituutio ja ihmisarvon loukkaaminen

Pohjoismaisella toimintamallilla, jonka mukaan seksin ostaminen on kiellettyä, mutta sen tarjoaminen rahasta ei, on osoitettu olevan myönteisiä vaikutuksia maissa, joissa se on otettu käyttöön.

Pohjoismaista mallia vastustetaan yleensä sillä, ett sen myötä prostituutio siirtyisi undergroundiin. Tällaisessa ajattelussa oletetaan, että myös näkyvä prostituutio olisi ok ja turvallista. Tämä ei pidä paikkaansa. Pikemminkin on sanottava, että underground-toiminta on näin ollen siirtymässä näkyviin.

Missä on prostituutiota, siellä on myös ihmiskauppaa ja pakkoprostituutiota. Kaikenlainen prostituution laillistaminen auttaa vain bordellien ylläpitäjiä, parittajia ja seksin ostajia. Naisille prostituution laillistaminen tarkoittaa vain sitä, että he maksavat nyt myös veroja hyväksikäytöstään, mutta huomattavat ihmisoikeusloukkaukset tapahtuvat nyt virallisella hyväksynnällä. Prostituution laillistaminen tarkoittaa myös sitä, että miehet luulevat olevansa tavallisia asiakkaita prostituution parissa, aivan kuten rautakaupassa tai leipomossa.

Prostituutio ei kuitenkaan ole normaali ammatti. Nainen, joka tarjoaa seksiä rahasta, tuskin tarjoaisi sitä ilman rahaa, joten hän ei ole halukas harrastamaan seksiä. Seksi ilman suostumusta on raiskaus.

Laillistamisen sijasta, missä muodossa tahansa, on siis pyrittävä parantamaan prostituution parissa työskentelevien naisten tilannetta, antamaan heille ääni, tarjoamaan fyysistä ja psykologista ensiapua ja sitten avaamaan heille ulospääsyreittejä. Koska prostituutio, omien sukupuolielinten käyttö vieraiden ihmisten ”iloksi” hyödykkeenä, ei ole ihmisarvon mukaista. Sitä on rajoitettava siten, että se ei vahingoita prostituutiota harjoittavia naisia.

Tässä pohjoismainen toimintamalli on osoittautunut onnistuneeksi:

  • Prostituutio, ihmiskauppa ja paritus ovat todistettavasti vähentyneet.
  • Yhteiskunnassa on tapahtunut asennemuutos, bordellivierailuja ei enää pidetä maskuliinisuuden ilmentymänä vaan epäkunnioituksena naisia kohtaan.
  • Se parantaa myös prostituoitujen naisten turvallisuutta, koska miehet tietävät, että ostetun naisen on mahdollista soittaa poliisille milloin tahansa – ja ilman, että he joutuvat itse pelkäämään seurauksia.