Kuolleisuus on nousussa Britanniassa

Britanniassa kuolleisuus on huomattavassa nousussa ja terveydenhuollon asiantuntijat vaativat valtiota tutkimaan asian perinpohjaisesti. Heinäkuussa 2020 Britannian hallitus arvioi, että sulkutilat eli lockdownit voisivat aiheuttaa arviolta 200.000 ihmisen kuoleman terveydenhuollon viivästyksien vuoksi. Tästä tiedosta huolimatta rajoituksia jatkettiin, ja niiden todelliset seuraukset esimerkiksi pitkäaikaissairauksien hoitoon tulevat valitettavasti näkymään tilastoissa kokonaisuudessaan vasta tulevaisuudessa. Tällä hetkellä ihmisiä kuolee Britanniassa eniten sydänsairauksiin ja diabetekseen. Tohtori Charles Levison, yksityisen yleislääkäripalvelun Doctorcallin toimitusjohtaja, sanoi: “Ihmiset todella kamppailivat, ja monet eivät saaneet tarvitsemaansa apua. Tämä on aiheuttanut pysyvää vahinkoa.” ja: “On aika käydä tästä kunnollinen kansallinen keskustelu ja hallituksen tehdä asiasta kokonaisvaltainen tutkimus. 

Joidenkin asiantuntijoiden mukaan ylimääräiset kuolemat johtuvat covid-tartuntojen myötä heikenneistä terveydentiloista. Jotkut sen sijaan ajattelevat kuolleisuuden nousun olevan kompleksinen seuraus hallituksen käytännöistä ja keinoista yrittää estää viruksen leviäminen. 

Kärsimättömyys kasvaa terveydenhuollon ammattilaisten joukoissa, sillä kuolleisuuslukujen nousu ei näytä aikaansaavan toimia – toisin kuin korona-aikana, jolloin kuolleisuuden nousuun reagoitiin äänekkäästi kiristämällä rajoituksia entisestään.