YK:n asiantuntija kritisoi poliisiväkivallan yhteydessä viranomaisjärjestelmän epäonnistumista Saksassa

ByCRISIS

touko 31, 2022

YK:n pitkäaikainen, kidutusta käsittelevä erityisraportoija Nils Melzer arvostelee poliisin valvonnan puutetta Saksassa. Hän syyttää viranomaisia järjestelmällisestä epäonnistumisesta ja suhteettomuudesta operaatioissaan. Melzer oli huolestunut kesällä 2021 useista videoista, jotka ilmeisesti osoittivat poliisiväkivaltaa koronan toimenpiteitä vastustavissa Berliinin mielenosoituksissa. Hän ilmaisi huolensa tästä ja pyysi liittovaltion hallitukselta lausuntoa.

Melzer kommentoi:

Pidin hallituksen reaktiota hälyttävänä. Liittovaltion hallituksen mielestä oli oikeasuhtaista, että poliisit esimerkiksi työnsivät ei-aggressiivisen mielenosoittajan polkupyörältään ja heittivät hänet maahan. Viranomaisten käsitys suhteellisuudesta on vääristynyt.

Lisäksi YK:n asiantuntija kritisoi sitä, että hallituksen tilastojen mukaan kahden vuoden aikana vain yksi poliisi on asetettu syytteeseen suhteettomasta voimankäytöstä. Vaikka mielenosoittajia vastaan nostetaan toisinaan syytteitä pikaoikeudenkäynneillä, poliiseja vastaan nostetuista syytteistä luovutaan tai niiden käsittelyä lykätään “kunnes kukaan ei katso”. Hänen johtopäätöksensä:

Poliisin valvonta ei toimi Saksassa.

Ylimielisyys on vaarallista ja tuhoaa kansalaisten luottamuksen poliisiin.

Melzer nimitettiin Punaisen Ristin kansainvälisen komitean (ICRC) johtokuntaan, minkä vuoksi hän erosi YK:n virastaan.