Saksan ulkoministeri Annalena Baerbock (Vihreät) paljasti eilen (keskiviikkona) esiintymisessään avoimesti poliittiset prioriteettinsa ja välinpitämättömyytensä äänestäjien tahtoa kohtaan.
Kun lupaan ihmisille Ukrainassa: ‘Me seisomme rinnallanne niin kauan, kuin tarvitsette meitä!’, niin aion pitää tuon lupauksen – riippumatta siitä, mitä saksalaiset äänestäjäni ajattelevat.
Tämä oli Annalena Baerbockin Prahassa pidetyssä 26. Forum 2000 -konferenssissa antama isku Saksan kansalle. Saksan ulkoministeri väitti ikään kuin kiihdyksissään, että Ukraina tarvitsisi “minua”. Hän ilmoitti myös: Edes massiiviset talven mielenosoitukset energian tuhoisaa hinnoittelua vastaan eivät muuttaisi mitään heidän pakotehallinnossaan, “vaikka poliitikoille tilanne kävisi todella vaikeaksi”.
Tätä voidaan tietysti kutsua myös “rehelliseksi” – tärkeillä varauksilla: Saksan hallituksen politiikka omia kansalaisiaan vastaan ei hyödytä Ukrainan kansalaisia. Pakotteet palvelevat oletettavasti muita etuja.
Jotta todella ymmärtäisimme, mikä asenne tässä paljastuu, kiinnitämme huomiota hänen kämmeniinsä: Kun ministeri puhuu Ukrainan ihmisistä, kämmenet osoittavat aina sisäänpäin, mikä tarkoittaa, että ne imevät, yhdistävät, pitävät. Kun hän puhuu “äänestäjistään”, he osoittavat ulospäin ja alaspäin, hylkäävät, ylhäältäpäin, etäännyttävät.
Tämä on hänen aito kehonkielensä, joka on enemmän kuin mahdolliset väärinkäsitykset, jotka johtuvat hänen surkeasta kouluenglannistaan. Bärbockille ukrainalaiset ovat “Ukrainan kansaa” ja saksalaiset “minun äänestäjiäni”. Kumpi kuulostaa tunteikkaammalta, enemmän yhteenkuuluvuudelta; kumpi rationaalisemmalta, etäisemmältä?
Saksan tiedotusvälineet teloittaisivat konservatiivisten puolueiden poliitikot tällaisesta julmasta kannanotosta.
Saksalainen Spiegel-lehti peittää välittömästi savuverholla saksalaisvastaisen maanpetoksen ja yrittää esittää täydellisen epäonnistumisen Venäjän salaisen palvelun “keksintönä”. TIlanteen muistuttaminen enemmän Orwell 1984:ää on käytännössä mahdotonta.